Toprak Ana # 1 – 1 Kasım 2007, Perşembe – Açık Radyo
Program konuğumuz İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi emekli hocalarından Prof. Dr. Uçkun Geray (*) idi. İlk programımızda Kasım 2006 TBMM’den geçerek yasalaşan 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu üzerine konuştuk. Kanunun ulusötesi tohum firmalarının ticari hedeflerine oluşturduğu zeminin yanısıra, patent hakları ile oluşturulan mülkiyet olgusunu tartıştık. Ayrıca benzer kanunlar ile dünyanın her yerinde sebep olunan biyoçeşitlilik erozyonlarının, küçük çiftçilik ve sosyal yapılar üzerine etkilerini, geçtiğimiz yıl TBMM’ne mektup gönderen onlarca küçük çiftçinin endişelerini yansıtan mektup ile birlikte hatırladık. Bir ülkenin millet olabilme vasfında en önemli faktörlerden birinin insan çeşitliği olduğu ve bunun da tohum ve kültürel çeşitliliklerle yakın ilişkileri irdelendi.
Programda ayrıca 19-20 Ekim 2007 tarihlerinde İstanbul Bahçeşehir Üniversitesinde gerçekleştirilen 1. Organik Tarım Kongresi konuşmacılarından Sir Julian Rose’un sözlerine yer verildi: “Gıda ve Enerji tüm dünyada “kar amaçlı” birer güç haline gelirken, bu oluşumunda en önemli sorumluluklar Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Bankası IMF, Amerika Tarım Bakanlığı, Avrupa Komisyonu ve yerel hükümetlere aittir. Ne yazık ki, konuya tepki vermesi gereken halkların direnişi ise son derece pasiftir”.
Türkiye’nin 18 Kasım tarihinde UPOV’a üye olacağı haberinin endişelerini paylaşarak programı kapattık.
(*) : Prof. Dr. Uçkun Geray’ı 30 Ocak 2009 tarihinde, yürütülen bir soruşturmada tedavisinin eksik bırakılmasından dolayı oluşan sağlık sorunları sonucu kaybettik.
http://www.cnnturk.com/2009/turkiye/01/30/prof.dr.uckun.geray.hayatini.kaybetti/511400.0/index.html
http://www.gercekgundem.com/?p=523267
Aşağıda merhum Prof. Dr. Uçkun Geray’ın konuk olarak katıldığı programın ses kaydı yer alıyor.