Önemsenmek

oya03

İçinde bulunduğumuz yıl Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Aile Çiftçiliği” yılı olarak ilan edildi. Endüstriyel tarım alanında her geçen gün devleşen küresel şirketlere karşın, dünya gıda güvenliğinin, tarımsal biyoçeşitliliğin, farklı lezzetlerin, ve hatta sağlıklı beslenmenin sigortası olan aile işletmeleri çatısında buluşan küçük çiftçiler için…

Dünyada son 20 sene içinde La Via Campasina gibi küçük çiftçiliğin toplumsal adalet ve haysiyet kıymetlerini savunan veya Slow Food gibi iyi, temiz, adil ve, Gandi’nin dostu Satish Kumar’ın ifadesiyle kutsal gıdanın vazgeçilmezliğinde buluşan hareketler büyük bir hızla büyümekte.

Bu süreçte, birkaç yıl öncesine dek, ABD ve AB yönetimlerinin, ve Dünya Bankası gibi kurumların stratejik vizyonları ile desteklenen endüstriyel tarım ve gıda sektörü yanında küçük çiftçiler, yerel tohumlar ve bunlardan üretilen gıdalar, zaman zaman kendilerinin romantik söylemlerine rağmen, aslında görmezden gelinmekteydi.

Batılı toplumlar sağlıklı beslenmeyi ve toprağa yakın lezzetleri özledikçe, bu söylemin savunucu Sivil Toplum Kuruluşları gibi, devletler ve finans kuruluşları da bakış açılarında yön değiştirmeye başladılar.

Bunun önemli bir göstergesi, 2014’ün Dünya Aile Çiftçiliği yılı olması…

Merak ettim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘mızın web sitesine bir göz attım; BM ve FAO’nun bu önerisine acaba nasıl yer vermişler?… Maalesef birşeye rastlayamadım. Küçük çifçiler, aile tarımı, köylüler, yerel tohumlar bakanlık sayfasında görülebilir mesafede değiller.

oya04

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) açısından bakarsak, bazı sebepler öne sürmüşler bu yılı Aile Tarımı’na adarken:

o Aile ve küçük çiftçi tarımı dünya gıda güvenliğinin ayrılmaz bir parçasıdır.

o Aile çiftçiliği geleneksel gıda ürünlerinin devamlılığını sağlar;  dengeli beslenmeye katkı verirken, tarımsal biyoçeşitliliğin önemli bir koruyucudurlar.

o Aile çiftçiliği, özellikle sosyal içerikli politikalarla bir araya getirildiğinde, yerel ekonomileri canlandırmak için çok önemli bir fırsattır.

FAO böyle yorumlamış. Ancak TC resmi web sitelerine bakacak olursak, konuyla ilgili hiç bir işaret yok; hedef yok.

Anadolu küçük çiftçilerinin, aile tarımının hiç olmazsa BM hatırına önemsendiğini hissetmek güzel olurdu…

(Fotoğraflar: Oya Yalçın)

1 Şubat 2014’de Defne Koryürek’in “Ne Yiyorsak Oyuz” program konuğu olarak aile tarımını konuştuk:

Ne Yiyorsak Oyuz – 1 Şubat 2014

About cem

Çiftçi ve köylü adayı.
Bu yazı Umutlarımız içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Önemsenmek için 1 cevap

  1. Selin dedi ki:

    Ulkemizde kucuk ciftci ciftcilik belgesi ile kendi urunlerini satabiiyor, fakat nerede satabiliyor? Bizi yonlendirebilir misiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s