Geçtiğimiz yıl bugün başlamıştık kiraz hasatına. Bu yıl kiraz bir hafta önce başladı. Kışın yumuşak geçmesi, bol bahar yağmurları sonucu takvim değişti.
Bölgemizdeki tüm köylerde telaş var; sabahın erken saatlerinde başlayan hasat günlerindeyiz…
Önce kısa saplar hasat ediliyor. Kısa sap kirazlar da kendi içlerinde farklılıklar içeriyor; kimisi erik gibi hafif ekşimsi, sert; kimi daha hacimli, tatlı. Hasatın ikinci döneminde uzun saplar olgunlaşıyor. Bu dönemde çok yağış olursa, kirazlarda çatlama veya kurtlanma görülebiliyor. Kesin çözüm için önerilen kimyasallar ne yazık ki insana ve doğaya zarar verici.
Bir ağaçtaki meyveler farklı hızda olgunlaşabiliyor. Bunun sonucunda, kirazların olgunlaşma seviyelerine göre aynı ağaçtan defalarca kiraz hasat ediyoruz. Ağaç üzerinde seçerek kiraz hasat etmek, dikkat, zaman ve emek…
Hasat edilen ürünleri paketleyerek, aynı gün içinde kargoya teslim ediyoruz. Hiçbir depolama olmadan kirazlar en taze şekilde adreslerine ulaşıyorlar.
Her bir üretici, üretim detayları hakkında olabildiğince daha detaylı bilgi verdiğinde, üretici ve tüketici (veya türetici) ilişkisi yakınlaşıyor; reklam veya imaj çalışması yerine ‘bilgi’ samimileşiyor.
Önerdiğim örnek bir bilgi kartı:
- Üretici: Cem Birder
- Ürün: Kiraz
- Konum: Kuzey Kaz Dağı; Beşik Köyü – Bayramiç – Çanakkale
- Yöntem: Doğa ve insan dostu tarım
- Sertifika: Organik
- Mevki: Beşik Köy, Bayramiç – Çanakkale
- Rakım: 350 metre
- Komşuluk : Bahçeye sınır arazilerde tarımsal faaliyet yok. 50 km yarıçapında sanayi yok. Asfalt yol mesafesi 6 km.
- Mevsimsel işlemler:
- İlaçlama: Mart ayında yaz aylarında oluşan yaprak delen hastalığına karşı, 1 kez %1.5 göztaşı uygulaması yapıldı. Kirazlıktaki ağaçlara hiçbir toprak katkısı verilmemiştir. Elmalıkta yer alan kiraz ağaçlarına solucan gübresi ve kısmen kendi dal ve çırpılarımızdan ürettiğimiz biochar verilmiştir.
- Hasat: İklim değişikliğinin etkisinde hasat erken başladı. Ağaçlarda çiçek ve meyve tutumu iyi. Don veya dolu olmadı. Hasat sırasında ölü veya çok yükselen dallar budanıyor. Hasat 8 Mayıs tarihinde başladı. 5 Haziran’a dek sürebilir.
- Sulama: Ark içinde dağdan gelen canlı ve yüksek kaliteli içme suyu ile 10 günde bir sulama yapılır. Sulama Haziran başından, Eylül sonuna dek devam eder.
- Arılar tozlaşmaya destek oldular. Ayrıca ağaçlardaki bazı hastalıklara karşı koruyucu etkileri var. Kovanlar kış öncesi kontrol edilir, tüketim amacıyla az miktarda bal ikinci kattan alınır.
Hasat sonrası bahçe sulamaları ile geçecek sıcak Yaz günlerimiz…
Bayramiç’ten, Kuzey Kaz Dağı’ndan herkese selam ve sevgiler…