Ağaç Aşısı

Tarımsal faaliyetler içinde, doğaya bir çeşit müdahale olsa da, dostça savunuyoruz ağaç aşısını.

Ağaçlar henüz kış uykusundan uyanmadan (ağaç içinde su yürümeye başlamadan) yapılır. Ancak eğer aşı kalemi henüz tomurcuklanmadan hazırlanır ve soğukta (örneğin, buzdolabı) bir süre bekletilirse, aşı baharın ilk günlerinde de yapılabilir.

Genel olarak iki farklı sonuca yönelik yapılır:

  1. Deli (yabani) meyve ağacına modern türlerin aşılanması.
  2. Modern tür ağaca yerel türlerin aşılanması.

Biz özellikle ikinci seçenek tercihindeyiz. Yerel meyve ağaçları neden önemli?

  • Yaşanan iklim değişikliği,
  • Su kapasitesindeki riskler
  • Hava koşullarındaki aşırılıklar
  • Dış girdi maliyetleri
  • Sağlıklı ürün temini

Yerel türler iklim değişimlerine ve zor koşullara dayanıklıdır. Daha az su talep eder, hastalıklara ve zararlılara çok daha fazla dayanıklıdır.

 

ta_spanish_agac_asi_2

Yukarıda yer alan yarma aşıda, kesitin açılı olarak kesilmesinin sebebi, olası bir don olayında, üzerinde (ve yarıktan içeri girerek çatlatma riski yaratabilecek) su kalmaması içindir.

 

Kendi bahçelerimizde yaptığımız aşı çalışmaları:

1. Deli meyve ağaçlarına (Ahlat ve Kiraz) akıllı türlerin aşısını yapıyoruz.

 

2.Golden elma ağaçlarımıza yerel tür aşılama çalışmalarını sürdürüyoruz. Elde ettiğimiz yeni aşılı dalların yapraklarının yanı başındaki modern tür meyve dallarındaki yapraklara göre çok daha güçlü, kararlı ve dayanıklı olduklarını görüyoruz.

 

Meyve aşıları konusunda detaylı bilgi için öneriler:

Elmalı Ziraat Odası 

Samsun Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü